Kézi szüretelés és feldolgozás négy napon belül
Az olajfák egyik érdekessége, hogy csak húsz vagy még több éves növekedésük után hozzák meg a gyümölcsüket. Mindenesetre az olívaolaj magas tápértéke és finom íze kétségtelenül a legfőbb ok, amiért érdemes várni ezekre az olajos gyümölcsökre. Ezenkívül a tápláló talajokban több száz évig teremhetnek. Az olívaültetvények tehát értékes örökséget képviselnek, amelyek több generáción keresztül fennmaradnak.
Az olajbogyókat, az olajfák gyümölcsét, kézzel szüretelik, általában növekedésük 5–7 hónapjában. Annak érdekében, hogy a kapott olívaolajat „extra szűz” jelöléssel láthassák el, az olajbogyókat óvatosan kell feldolgozni a betakarítástól számított 4 napon belül.
Az olajat így csak mechanikusan préselik alacsony nyomáson és alacsony, 50° C-ot meg nem haladó hőmérsékleten. Az ilyen kiváló minőségű olívaolaj előállítása során nem használnak oldószert vagy más vegyszert.
Olívaolajunk a napsütötte Görögországból származik. Pontosabban a festői Krétáról.
100 ml-ben | |
---|---|
Energiatartalom | 3367 kJ / 819 kcal |
Zsírok | 100 g |
– ebből telített zsírsavak | 6,5 g |
– ebből egyszeresen telítetlen zsírsavak | 70,9 g |
– ebből többszörösen telítetlen zsírsavak | 12,5 g |
Szénhidrátok | 0 g |
– ebből cukor | 0 g |
Fehérje | 0 g |
Só | <0,1 g |