Termesztés és származás
A lenmagolaj a legritkább olajok közé tartozik
A lenmag viszonylag jól ismert és széles körben elterjedt olajos mag. A vadonban nem lehet nem meglátni. Közel egy méter magasra nő és gyönyörű, azúrkék, enyhén fehér árnyalatú virágokkal virágzik.
A lenmag termése omladozó vagy zárt toboz. A toboz belsejében sötétbarna, ovális alakú szemcsék vannak, amelyekből a kapott olajat préselik. Egy liter minőségi olajhoz legfeljebb 7 kg lenmagot használnak fel. Ezért a lenmagolaj a legritkább olajok közé tartozik.
A magvak, amelyekből lenolajat préselünk, Indiából származnak.
Összetétel és tulajdonságok
A lenmagolajat az egyik leggazdagabb esszenciális zsírsavforrásnak tartják. Kiérdemelte a „harmadik évezred olaja“ címet. Ennek a sárga-arany olajnak a különlegessége elsősorban a magas omega-3 zsírsav α-linolénsav tartalmában rejlik, amely akár 55%-ban van jelen az olajban. Az omega-6 zsírsav, a linolsav 13%-át teszi ki. Ezek a savak a kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen részét képezik, és így hozzájárulnak a kapott esszenciális zsírsavak ideális arányának eléréséhez.
Tápanyagban gazdag élelmiszer
A szervezet önmagában nem tud esszenciális zsírsavakat előállítani, ezért ezeket étkezés közben kell fogyasztanunk. Az olajban található egyéb biológiailag aktív anyagokkal együtt ezt képviseli RAW hidegen sajtolt olaj, amely szó szerint tápanyagban gazdag élelmiszer.
Férfiak és nők kényelméért
A lenmagolaj természetesen tartalmaz növényi fitoszterolokat. Ezek hozzájárulnak a vér normál koleszterinszintjének fenntartásában. Biológiailag aktív anyagokat is tartalmaz, amelyeknek köszönhetően a lenolaj szorosan összefügg a nők és férfiak kényelmével. Segít a nőknek menopauzával kapcsolatos problémák esetén, és általában hatással van a mell normál működésére. Fontos segítőtárs a férfiak számára a kellemetlen prosztataproblémák esetén.
Olvassa figyelmesen
Magas esszenciális zsírsav tartalom áll a lenolaj kivételes táplálkozási tulajdonságai mögött, de jelentős hátránya, hogy könnyen romlandó. Ezért a megvétel után azonnal tárolja hűtőszekrényben és 3 hónapon belülfogyassza el. Tartsa a lenolajat az eredeti, sötét üvegpalackban a teljes tárolási idő alatt.
Korrozív folyamatok kialakulását kísérő erősen keserű íz teljesen természetes tulajdonsága a lenolajnak. De a megfelelő tárolással ezeknek a folyamatoknak a beindulása maximálisan késleltethető.
Használat
Zöldség- és hüvelyes salátákba, ropogós kenyérbe, joghurtba és túróba
A frissen préselt lenmagolajra enyhén diós íz jellemző, maradandó kesernyés felhanggal. Kizárólag hidegkonyhában használják, mert a szervezetének előnyös anyagok érzékenyek a magas hőmérsékletre. Hideg zöldség- és hüvelyes salátákkal kombinálva kiváló. Javasoljuk, hogy ropogós kenyérre vagy más kedvenc pékárura csepegtesse. A joghurtba és a túróba egy kanál lenolajat is keverhetünk.
Történelem
Már több mint 7000 évvel ezelőtt
A lenmag és a belőle készült termékek előnyei több mint 7000 éve ismertek. A latin neve „Linum usitatissimum“ is a sokoldalúságra és hasznosságra mutat.
A jótékony hatásokat maga Hippokratész jegyezte fel
A híres Hippokratész, akit az orvostudomány atyjának tartanak, folyékony csodának tartotta. Orvosi témájú írásában a Corpus Hippocraticumban részletesen leírja a lenolaj összes jótékony hatását. Ezért az egyes szövegeiben megtalálhatók értékes információk és ajánlások mind a külső, mind a belső használattal kapcsolatban.
Orvosi írásaiban, a Corpus Hippocraticumban részletesen leírta a lenolaj minden jótékony hatását. Az akkori lakosság elsősegélynyújtását jelentette emésztéssel kapcsolatos problémákra, gyomorkólikára és a kellemetlen aranyérre. Arról is ismert volt gyógyító és nyugtató hatású – fájdalmas sebeket, gyulladt tályogokat dörzsöltek vele.
100 g-ban | |
---|---|
Energiatartalom | 3367 kJ / 819 kcal |
Zsírok | 100 g |
– ebből telített zsírsavak | 8,5 g |
Szénhidrát | 0 g |
– ebből cukrok | 0 g |
Fehérje | 0 g |
Só | <0,1 g |